top of page

Mobilház Blog

Mi a különbség a Mobilház és a Könnyűszerkezetes ház között?



Létezik-e különbség a könnyűszerkezetes házak és a mobilházak között?


Bár sok közös vonást találhatunk közöttük, egy kis mértékben mégis eltérnek egymástól. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ezeket a különbségeket.


A könnyűszerkezetes házak és a mobilházak az új generációs építészeti stílusok lenyűgöző alternatívái. Nemcsak azért, mert eltérnek a hagyományos építési módszerektől és nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetbarát megoldásokra, hanem azért is, mert pénztárcakímélőbb és kényelmesebb lakhatási megoldást nyújtanak sok kihívásra.


Bár mind a könnyűszerkezetes házak, mind a mobilházak igen elterjedt lakhatási megoldásoknak számítanak, Magyarországon még mindig sok kérdés övezi mindkét építési módot. Ráadásul gyakran használják egymás szinonimájaként a két fogalmat, bár ez nem minden esetben teljesen helytálló.


Mi a mobilház?


A mobilház egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy az épületek könnyedén és gyakorlatilag bárhová áttelepíthetők. Ugyanúgy képesek a közművek bekötésére, mint a hagyományos ingatlan típusok, ráadásul az ezek bekötését követő 24-48 órán belül költözhetők, és maga a konstrukció a kiválasztott típustól függően akár 6-8 héten belül is elkészülhet.


Struktúrájukat tekintve könnyűszerkezetes házként vagy konténerházként is említhetjük őket, mivel alapvetően nem betonból és téglából, hanem strapabíró acélvázakból állnak. Az Ecomodul mobilházaknál például ezekhez még a szendvicspaneles megoldás és az alumínium nyílászárók is hozzátartoznak.


Ami a gyártást illeti, a mobilház mindig a gyártó telephelyén készül el, és nem darabokban, hanem egyben, összeszerelve kerül kiszállításra a kiválasztott építési telekre. Ez a megoldás az alapja annak, hogy később ugyanúgy áthelyezhető az ingatlan, ha az élethelyzet úgy kívánja.


Mi a könnyűszerkezetes ház?


A könnyűszerkezetes házak általában könnyű, a hagyományos betonhoz képest kevésbé tartós anyagokból készülnek. Az építés során használt anyag lehet fa, acél, vagy akár alumínium is. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy a könnyűszerkezetes házak, vagy akár a mobilházak, kevésbé biztonságosak vagy kevésbé komfortosak lennének.


Épp ellenkezőleg, a könnyűszerkezetes házak kialakítása rugalmas, teljes mértékben az egyéni igényekhez és preferenciákhoz igazítható mindkét alternatíva esetében.


Általában előre gyártott alapanyagokból és modulokból épülnek fel az otthonok, de stílusban és méretben is teljesen testre szabhatók.


Mi a különbség a mobilház és a könnyűszerkezetes ház között?


Annak ellenére, hogy például a Mobilház Debrecennél a mobilház is könnyűszerkezetes háznak minősül acélvázának köszönhetően, vannak jelentős különbségek a két típus között. Az egyik legfontosabb eltérés az, hogy míg a könnyűszerkezetes ház elemeket a helyszínen állítják össze, a mobilházak összeállítása a gyártó vagy kivitelező telephelyén történik, majd a kész végeredményt szállítják a helyszínre.


Ezenkívül a mobilházak könnyebben mobilizálhatók, gyakorlatilag csak fel kell pakolni őket és máris költözhetünk, akárhová szólít az élet vagy a munkánk.


Bár a mobilházak kevésbé elterjedtek Magyarországon, egyre többen döntenek ezek mellett a környezetbarát, energiahatékony, kényelmes és könnyebben finanszírozható ingatlanok mellett. A mobilházakat az üzleti szféra is egyre több területen használja, például irodaként, üzletként vagy kávézóként.


Fontos megjegyezni, hogy a Mobilház Debrecennél nemcsak előre tervezett típusházak közül lehet választani, hanem komplett egyéni vagy céges igények alapján is tervezhető az ingatlan.


Ha sürgősen ingatlanra lenne szükség, az azonnal szállítható, már előre összeszerelt konstrukciók közül is választhatunk.


bottom of page